رئیس مرکز کسبوکارهای نوپا: استانها منبع خلق ارزش هستند
مرکز توانمندسازی و تسهیلگری کسبوکارهای نوپا در طول یکسال گذشته دستاوردهای قابلقبولی برای زیستبوم نوآوری ایران به همراه داشت و حجم تعاملی که با بازیگران اصلی این حوزه انجام شده است میتواند بهعنوان شاخصی برای راستیآزمایی این الگو مورد ارزیابی قرار گیرد. طراحی این مرکز به دنبال یک فاز مطالعاتی نسبتا گسترده انجام شد که نتیجه آن ورود حداقلی سازمان فناوریاطلاعاتایران در زیستبوم کارآفرینی و تمرکز بر توانمندسازی و تسهیلگری فضای کسبوکارهای نوپا بود. تجربه این یکسال اگرچه چالشهای عمیقی را در ارتباط این حوزه آشکار ساخت اما به همان میزان نیز نشان داد که نقش دولت بهعنوان یک حامی قدرتمند، تا چه میزان میتواند در کاهش اصطکاکهای موجود موثر باشد. حوزه نوآوری و خلاقیت مختصات ویژهای دارد که صرفا محدود به ایران نیست. در سراسر دنیا دولتها با دغدغههای ملی و زیرساختی گوناگون، چابکی کسبوکارهای نوپا را ندارند و بدیهی است که عقبتر از نوآوران حرکت کنند اما آنچه تفاوت یک دولت موفق در مدیریت استعدادهای جامعه را از دیگران متمایز میکند، ارادهای است که حتی در کوچکترین عناصر این ساختار بزرگ نهادینه شده است.
رویکرد حمایتی دولت از کسبوکارهای نوپا در یک سال گذشته، علیرغم تمام کمبودها و کاستیها، نشاندهنده اعتماد و همتی است که در کاهش چالشهای این حوزه ایجاد شده و اگرچه با گامهای کوچک اما پیوسته ادامه دارد، در نهایت میتواند آیندهای مبتنی بر کسبوکارهای نوآور و بهبود شاخصهای اقتصادی را نوید دهد.
با پژوهشها و تعاملاتی که در مرکز کسبوکارهای نوپا انجام شده اکنون مسیر راه روشنی پیشروی ما است. پس از همراهی در برگزاری چند رویداد بزرگ، طراحی دورههای آموزشی، ارایه خدمات مشاوره به کسبوکارهای نوپا و تعاملات روزانه که بهطور مستمر در حال اجرا هستند، شناخت نسبی به چالشهای مهم این حوزه ایجاد شده و اکنون فضای جامعه نیز ظرفیتهای بیشتری برای حمایت از این زیستبوم پیدا کرده است. معتقدم رویکرد این مرکز در بسترسازی و هدایت هوشمند منابع بهجای ورود در حوزه فعالیت بخش خصوصی و عدم تخصیص منابع مستقیم، علاوه بر اینکه میتواند توازن و تعادل این زیستبوم را حفظ کند، برای کسبوکارهای نوپا نیز یک محیط واقعی برای رشد و تعالی به همراه دارد.
مرکز کسبوکارهای نوپا این روند را با تمرکز بر آموزش و توانمندسازی بازیگران این عرصه ادامه خواهد داد همچنین تاکید بیشتری بر جنبه تسهیلگری در فرآیند بلوغ کسبوکارهای نوپا خواهیم داشت. چالشهای اصلی این حوزه عموما در تقابل با قوانین مصوب گذشته است که در زمان تدوین و تصویب کارایی لازم را داشته اند اما با ورود به عرصه جدید نیازمند بهبود شاخصهای سهولت کسبوکار هستیم. بخش عمدهای از این فرآیند لزوما وابسته به بررسیهای عمیق کارشناسی نیست و میتوان با درک صحیح از واقعیتهای کسبوکار آنها را اصلاح کرد که این موضوع نیز با آگاهی مدیران از فضای کسبوکارهای نوپا و کوششهایی که تا به امروز توسط فعالان این حوزه انجام شده است دور از دسترس نیست.
با راهاندازی مراکز استانی نیز این روند شتاب بیشتری گرفته است و امیدواریم بتوانیم از ظرفیتهای مغفولمانده در شهرستانها که باور داریم میتوانند منبع عظیم تولید ارزش و خلق ثروت در کشور باشند، بیشترین بهرهبرداری را انجام دهیم. فرصتهای فراوانی با تکیه بر منابع بومی و سرمایههای انسانی در شهرستانها در حال شکوفایی هستند و میتوان با افزایش آموزشهای صحیح و اجرای رویدادهای تجربی به این روند شتاب بخشید.
در مرکز کسبوکارهای نوپا از تمام سازمانها و نهادهایی که به هر نحو میتوانند در اعتلای زیستبوم کسبوکارهای نوپا موثر باشند، استقبال میکنیم و امیدواریم با همت جوانان این سرزمین بتوانیم گامی بلند در راستای تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی برداریم.
این یادداشت به عنوان سرمقاله پنجمین گزارش زیستبوم منتشر شده است. سایر عناوین این نشریه را میتوانید در اینجا مطالعه کنید.